ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΙΡΩΝΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Το 1995, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς, οργανώθηκαν τα πρώτα «εκπαιδευτικά προγράμματα του Σκιρώνειου» για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά έχουν εκπονηθεί από ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και εικαστικούς καλλιτέχνες.

25.000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

Τα παιδιά μελετούν τα περιβαλλοντικά έργα και καλούνται να γίνουν συμμέτοχοι σ’ ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς προς το περιβάλλον, όπου κυριαρχεί ο σεβασμός και συνύπαρξη της ανθρώπινης δημιουργίας με αυτή της φύσης.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
ΕΝΑΣ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα από αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα το Μουσείο παύει να είναι ο στατικός εκθεσιακός χώρος που έχουμε συνηθίσει και μετατρέπεται σε τόπο έρευνας και διαλόγου, δημιουργίας και ψυχαγωγίας, που μας καλεί να το πλησιάσουμε περισσότερο.

Τα νήπια ανακαλύπτουν την τέχνη: οι ειδικές δραστηριότητες που προβλέπονται τούς δίνουν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο, να παρατηρήσουν και να ερευνήσουν ό,τι τους ελκύει το ενδιαφέρον, να δημιουργήσουν τη δική τους εικαστική πρόταση.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η ιδιαιτερότητα της μορφής του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς, το γεγονός δηλαδή ότι πρόκειται για Πάρκο Σύγχρονης Γλυπτικής, υπαγορεύει την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έτσι, οι στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι:

  • 1. Να βοηθήσουν τους μαθητές να εξοικειωθούν με το έργο τέχνης μέσα σε ένα υπαίθριο μουσειακό χώρο – συνειδητοποιώντας την αλληλένδετη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη φύση και στα γλυπτά του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς.

  • 2. Να καταστήσουν την επίσκεψη στο Μουσείο μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, απόλυτα προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα, το γνωστικό επίπεδο και την ψυχοκινητική ανάπτυξη της κάθε ηλικίας.

  • 3. Να δώσουν τα ερεθίσματα ώστε να εξελιχθούν οι ικανότητες των μαθητών για έρευνα, κριτική παρατήρηση και κατανόηση των εκθεμάτων, ενεργοποιώντας τη φαντασία και την μνήμη τους.

  • 4. Να αναπτύξουν τις δημιουργικές ικανότητες των μαθητών, με τη βοήθεια εικαστικών δραστηριοτήτων.

  • 5. Να εφοδιάσουν τους μαθητές με τρόπους προσέγγισης της τέχνης που θα μπορούν να εφαρμόσουν από μόνοι τους σε επόμενες επισκέψεις σε ανάλογους εκθεσιακούς χώρους.

Ο ερμηνευτής, με διάλογο, σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και εκπαιδευτικό υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικίας (αντικείμενα, φυλλάδια, εργαλεία και υλικά γλυπτικής), δημιουργεί τη γέφυρα επικοινωνίας με τα εκθέματα. Τα παιδιά δημιουργούν με πηλό το δικό τους γλυπτό. Έτσι φθάνουν πιο κοντά στο πνεύμα του καλλιτέχνη.

Το Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς – Πάρκο Σύγχρονης Γλυπτικής δέχεται και τα Σάββατα παιδιά είτε μόνα τους είτε με τους φίλους τους για να δουλέψουν το δικό τους γλυπτό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 620 64 37
καθημερινά 10.00 π.μ. – 17.00 μ.μ.
εκτός Κυριακής & Δευτέρας.